Jan Smeets Fonds

Impulsregeling

Het Jan Smeets Fonds bevordert met de Impulsregeling de onderlinge samenhang die de afgelopen jaren in de Limburgse popsector is ontstaan. Projecten die gericht zijn op talentontwikkeling, een vernieuwend karakter hebben en waarbij samenwerking met de omgeving en andere (pop)muziekorganisaties een belangrijke rol speelt komen mogelijk in aanmerking voor subsidie. Vanaf 8 juli 2024 tot 31 december 2024 kan er een aanvraag ingediend worden voor een bijdrage uit de impulsgelden voor activiteiten die plaatsvinden in 2024 óf het eerste kwartaal van 2025.

 

De voorwaarden

Om een aanvraag te doen moet je voldoen aan 5 voorwaarden. Je vindt ze hieronder.
Lees deze eerst goed door alvorens je een aanvraag doet.

01

Eerst hebben we het over de centen! Is je begroting op orde?

De bijdrage die je aan wilt vragen bedraagt maximaal 50% van de totale projectbegroting en niet meer dan €3.000,- per project/activiteit. Het is dus heel belangrijk om goed naar je begroting te kijken voor je verder gaat met je subsidieaanvraag. Is de begroting sluitend? Staan alle kosten er goed op?

Nu je weet of je begroting klopt kan je starten bij de basis van je aanvraag. Je geeft antwoord op de volgende vragen. We willen weten wie je bent en of je project voldoet aan een aantal criteria. Zo checken we of je project wel een bijdrage kan ontvangen. Als dat zo is, dan kan je verder met de subsidie aanvragen. Voldoe je hier niet aan, dan is een andere regeling wellicht meer passend voor jouw project.

02

Kan je aanvragen?

Indien je een van de volgende vragen met ‘ja’ kan beantwoorden mag je verder gaan!

  • Ben je een natuurlijk persoon (bijv. zzp-er/eenmanszaak) of een rechtspersoon (bijv. een nv/bv, stichting, vereniging of coöperatie)?
  • Ben je een vertegenwoordiger van, of werkzaam bij een poporganisatie (onder een poporganisatie verstaan we onder andere een poppodium, een pop- of dancefestival, popact (zijnde songwriters, bands, DJ-Producers en/of hiphop-act), popmuziekcollectief/stichting en jongerencentrum met een structurele popmuziekprogrammering)?

03

Voldoe je aan de criteria?

Om een goede aanvraag in te kunnen dienen voldoet jouw project aan minstens drie van de onderstaande criteria, check voor jezelf of dit zo is.

Het Jan Smeets Fonds kan een directe financiële bijdrage leveren aan projecten/activiteiten die plaatsvinden in de provincie Limburg op het gebied van (populaire) muziek die aan tenminste drie van de onderstaande criteria voldoen:

  • Het project levert een bijdrage aan talentontwikkeling. Denk aan een project dat bijdraagt aan de inhoudelijke ontwikkeling van een muzikant, songwriter of producer of een investering in de regionale popmuziek middels het organiseren van een activiteit;
  • Het project bevordert samenwerking tussen professionele en niet-professionele popmuzikanten;
  • Het project vergroot samenwerking, kennisontwikkeling of kennisoverdracht tussen experts, instellingen voor hoger onderwijs en vrijwilligersorganisaties in Limburg;
  • Het project heeft een innovatief karakter voor de popmuzieksector. Dergelijke projecten zijn op inhoud baanbrekend of nieuw;
  • Het project vergroot aantoonbaar culturele participatie van burgers. Betrokkenheid of deelname van kwetsbare doelgroepen zoals bijvoorbeeld gehandicapten, ouderen, de LHBTIQ+ gemeenschap en nieuwkomers bij dergelijke projecten/activiteiten hebben de voorkeur;
  • Het project bevordert grensoverschrijdende activiteiten. Daarbij gaat het om activiteiten die qua inhoud, samenwerkingsverbanden en uitstraling op Euregionale schaal plaatsvinden, tussen tenminste twee partijen, waarvan tenminste één partner uit de Euregio komt.

04

Wanneer is een bijdrage uit de Impulsregeling niet mogelijk?

Zijn de volgende onderdelen en/of situaties van toepassing op jouw aanvraag, dan is een bijdrage uit de Impulsregeling niet mogelijk:

  • Muziekverenigingen (Hafabra), sportverenigingen, jubileumfeesten, carnavalsactiviteiten, benefietconcerten en festivals/concerten of programma’s met enkel cover- en tributebands komen niet in aanmerking voor een bijdrage;
  • Cateringkosten en de aanschaf van techniek (o.a. geluidsboxen, instrumenten) zijn niet subsidiabel;
  • Reguliere projecten/activiteiten van instellingen die al worden gesubsidieerd door de Provincie Limburg (tot hun werkplan/activiteitenplan behorend) komen niet voor een bijdrage in aanmerking;
  • Dezelfde projecten/activiteiten die de Provincie Limburg, een van de deelnemende gemeenten (Heerlen, Sittard-Geleen, Venlo) of het Cultuurfonds al op een andere manier financiert dan genoemd onder punt 2 komen niet voor een bijdrage in aanmerking. Hiertoe behoren ook projecten die mede mogelijk worden gemaakt door middelen uit andere regelingen van het Jan Smeets Fonds.

De kleine lettertjes: Bij de toekenning van bijdragen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een evenwichtige verdeling van de beschikbare gelden over projecten/activiteiten over de provincie als geheel. Projecten/activiteiten worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld en kunnen worden gehonoreerd voor zover het hiervoor beschikbare budget van de Impulsregeling nog niet overschreden is. In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist het bestuur van Pop in Limburg. Indien toepassing van het bepaalde in deze regeling naar oordeel van de directeur van Pop in Limburg tot kennelijke onbillijkheden leidt, dan kan genoemde directeur van enige bepaling afwijken. Het Jan Smeets Fonds publiceert deze regeling, de daarvoor beschikbare middelen en een overzicht van toegekende bijdragen op haar website www.jansmeetsfonds.nl.

05

Voldoe je aan de uitgangspunten?

Hieronder staan vier uitgangspunten, ook hier geldt weer: check goed of deze punten van toepassing zijn op je aanvraag!

  • Er wordt geen winst gemaakt met het project of de activiteit waarvoor een bijdrage wordt aangevraagd;
  • Fair practice: alle bij de activiteit/het project betrokken professionele muzikanten, zzp’ers of personeel in loondienst worden eerlijk betaald. Daarbij hanteren we een ondergrens van €35,- (ex. btw) per uur. Indien dit niet gebeurd wordt de aanvraag afgewezen. Aanvragers lichten afgesproken vergoeding toe in het projectplan;
  • Bijdragen voor projecten/activiteiten moeten aantoonbaar zijn besteed binnen één jaar nadat de bijdrage is verleend. Is dat niet het geval, dan vloeit het restant terug naar het Jan Smeets Fonds;
  • De aanvraag moet uiterlijk zes weken voor aanvang van het project/activiteit ontvangen zijn. De eindverantwoording (inhoudelijk verslag, financiële eindverantwoording) moet binnen drie maanden na afronding van het project/activiteit worden ingediend;
  • Hetzelfde project/activiteit is nog niet eerder ondersteund door het Jan Smeets Fonds. Projecten/activiteiten worden maximaal één keer door het Jan Smeets Fonds ondersteund.

En nu aanvragen!

Voldoe je aan alle genoemde voorwaarden? Dan kan je gaan aanvragen!

Je kunt een aanvraag doen door het aanvraagformulier via de link onderaan deze pagina in te vullen. Zorg ervoor dat het aanvraagformulier volledig en correct is ingevuld.

Ik heb een aanvraag ingediend: wat nu?

De aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld, waarbij het principe geldt: “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Je ontvangt via een automatische mail meteen een ontvangstbevestiging van je digitale aanvraag. Binnen drie weken krijg je bericht over de beoordeling van je aanvraag. Een aanvraag wordt afgewezen wanneer er niet voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden, het aanvraagformulier niet compleet is of wanneer het totaalbudget op is. Het Jan Smeets Fonds behoudt zich het recht voor om aanvragen die op grond van inhoudelijke toetsing en weging in aanmerking komen voor een bijdrage, gemotiveerd, een lager bedrag dan gevraagd toe te kennen.

Bij een positieve beoordeling krijg je binnen twee weken een voorschot zijnde 70% van het totaal toegekende bedrag overgemaakt op je bankrekening.

Na afloop van het project, uiterlijk binnen acht weken na afronding, leg je verantwoording af door een verslag te delen met ons middels het verantwoordingsformulier op onze website. De verantwoording bestaat uit een inhoudelijk deel (wat heb je allemaal gedaan?) en een financieel deel (de begrote kosten tegenover de daadwerkelijk gemaakte kosten). Onderdeel van de verantwoording is het overleggen van financiële bewijsstukken (facturen, gageverklaringen, bonnetjes etc.) en uitingen van het project waarop het logo van het Jan Smeets Fonds zichtbaar is (denk aan posters of flyers).

Indien de verantwoording helemaal compleet en goedgekeurd is, krijg je het restant van onze toegekende bijdrage binnen twee weken overgemaakt op je bankrekening.

Vragen?

Voor meer informatie over de regeling of je aanvraag kun je contact opnemen met Paul Moerel.

Stuur een mail 046-2021360
Back to top